Kölesmálé

2012. november 28.

Kölesmálé

Hozzávalók:
50 dkg hántolt köles
2 liter tej
csipet só
7 dkg vaj
25 dkg túró
7 db tojás
3 dl tejföl
6 ek. cukor
gyümölcs(lehet befőtt is)
lekvár

Elkészítés
Az 50 dkg kölest a 2 liter tejben csipetnyi sóval megfőzzük. Közepes tűzön folyamatosan kevergetjük. Akkor van készen, ha kicsit pöfögős, mint a lekvár. Ekkor keverjük bele a 7 dkg vajat, és megvárjuk, míg kihűl. Ezután hozzákeverjük a 25 dkg túrót, és a 7 db tojássárgáját, melyet előzőleg 6 evőkanál cukorral kevertünk össze. Végül a 7 db tojásfehérje keményre vert habját is beleforgatjuk. Egy magasabb falú tepsit kivajazunk, beleöntjük a kölesmálét, és egyenletesen elterítjük. Ezután díszítjük gyümölccsel vagy befőttel (a befőttnek csurgassuk le a levét) – lehet őszibarack, meggy, szilva. Pötyögtetünk rá egy kis lekvárt és a tejfölt, majd 180 fokon kb. 45-50 percig sütjük.

Vissza az oldal tetejére