Kölesgombóc

2013. október 03.

Köles gombóc

Hozzávalók
2 kisebb csésze (kávés csésze) köles
6 ugyan akkora csésze tej
2 evőkanál cukor
vanília kivonat

Töltelékhez
2 dl tejszín
fél tábla magas kakaó tartalmú csokoládé

Eperszósz
30 dkg érett eper
4 kanál víz
2 kanál cukor
1 kanál balzsamecet
friss citromfű levél

Panírozáshoz

1 tojás sárgája
1 tojás a panírozáshoz
kekszdara

Elkészítés
Először főzzük meg a kölest a tejben. Lassú tűzön keverve, addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Nagyjából 30 perc alatt megfő, ha kész, akkor a köles szemek kinyílnak. Közben adjunk hozzá cukrot, a végén vanília kivonatot. Ekkor hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokit gőz fölött olvasszuk meg, majd a tejszínt verjük kemény habbá. Miután szoba hőmérsékletűre hűlt a csokoládé, keverjük össze a tejszínhabbal. A tejszínes csokoládét tegyük a mélyhűtőbe, amíg teljesen meg nem szilárdul. 

Ha a köles is kihűlt, adjunk hozzá egy tojás sárgáját és ha kell egy-két kanál tejet, hogy jól kezelhető masszát kapjunk. Vizezzük meg a kezünket és egy kisebb marék kölest vegyünk a kezünkbe és lapítsuk ki. Tegyünk a közepébe a tejszínes csokoládéból annyit, hogy a kölest gombóc formájában kerekíteni tudjuk közepén a csokival. Ekkor forgassuk meg a kekszdarában, forgassuk meg a felvert tojásba, ismét a kekszdarába és tegyük forró olajba pár percre. 2-3 perc elegendő, épp, hogy csak színt kapjon és a közepén a csoki ismét felolvadjon. Amikor megpirosodott vegyük ki.

Egy serpenyőben aprítsunk földiepret, adjunk hozzá 3-4 kanál vizet, 2 kanál cukrot és főzzünk belőle egy finom eper ragut. Ne főzzük szét, csak éppen, hogy a cukor elolvadjon. Ízesítsük a balzsamecettel. A gombócokat tegyük egy tányér közepére, körben locsoljuk meg az eper raguval és díszítsük citromfűvel.


 

 

 

Vissza az oldal tetejére