Kerekkalács

2016. szeptember 02.
Hozzávalók:
1 kg liszt
tej
élesztő
3 db tojássárgája
Felfuttatjuk az élesztőt. A tésztát jól kidagasztjuk, hogy majd kisülve foszlós legyen. Dagasztás közben kevés zsírt kenünk a kezünkre. Ha a tészta összeállt, hagyjuk kelni 3/4 órát.
A megkelt tésztát belisztezett deszkára tesszük. Kicsit lenyomkodjuk a kezünkkel, majd óvatosan összehajtjuk henger alakúra. Hét egyenlő részre vágjuk, hosszúkásra sodorjuk, és a két végét ellentétes irányba tekerjük. Végül összefonjuk, hogy kerek formájú legyen. 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
A mártogatóhoz felforrósítunk 10 dkg zsírt, hozzáöntünk 0,5 liter tejfölt és alaposan elkeverjük. Egy kicsit visszatesszük a tűzhelyre, hogy kellőképpen elegyedjenek. Sózzuk, borsozzuk, majd belemártogatjuk a kisült kalácsokat.
Vissza az oldal tetejére