Medvehagymás pogácsa

2013. július 02.

Hozzávalók
1 kg liszt
5 dkg élesztő
1 evőkanál só
1-2 tojás sárgája (el is maradhat) + 1 a kenéshez
3,5 dl tej, amennyit a tészta felvesz
0,5 dl étolaj
aprított medvehagyma
15 dkg vaj vagy mangalica zsír
3 evőkanál tejföl
1 csapott kanál cukor

1 dl langyos tejből a cukorral és kevés liszttel kovászt futtatunk. A lisztet a tojássárgájával, a tejföllel és a maradék tejjel, sóval  és a kovásszal  bedagasztjuk. (ne legyen túl kemény) Alaposan ki kell dolgozni!
Langyos helyen 1 órát kelesztjük.  1-2 ujjnyi  vastagra kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott zsiradékkal, rászórjuk az aprított medvehagymát, és feltekerjük mint a kalácsot, majd összehajtjuk.  Rövid pihentetés után kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk, nagyobb méretű pogácsa szaggatóval  kiszaggatjuk. Kiolajozott  tepsibe rakjuk, tetejét megkenjük tojássárgájával. Kb. 200 fokon kisütjük.

Vissza az oldal tetejére