Kelkáposztás-szalonnás risotto

2017. május 03.

Hozzávalók:

  • 2 db sárgarépa
  • 2 szár angol zeller
  • 36 dkg rizs
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg káposzta
  • 1 db póréhagyma
  • 20 dkg szalonna
  • 6 dkg parmezán
  • 1,5 dl prosecco
  • 1 db pici chili

Hideg vízben 2 sárgarépából és 2 zellerszárból kb. 20 perc alatt “vékony” alaplevet főzünk. Utána elkezdjük a risotto-t. Kis fazékban megolvasztjuk a vajat, hozzáadunk apróra vágott póréhagymát, és 36 dkg rizst, melyet elkezdünk pirítani, míg a rizs forró nem lesz. Utána hozzáöntöttünk kb. 1 dl jó minőségű prosecco-t, és addig pároljuk, míg a rizs fel nem veszi a folyadékot. Közben apróra vágjuk a káposztát és a szalonnát, azt is hozzáadjuk, és innentől kezdve folyamatosan adagoljuk kb. decinként az alapét, amíg el nem szívja a rizs. Ezt kb. 15 percig folytatjuk, amíg a risotto selymes állagú nem lesz. Az a jó, ha a rizs közepe al dente, tehát roppanós marad. Sózzuk, borsozzuk, majd a végén levesszük a tűzről, hideg vajat adunk hozzá, majd egy percre letakarva pihentetjük. Végül tálaláshoz parmezánt reszelünk a tetejére.

Vissza az oldal tetejére