Karamellás hatlapos

2018. február 12.

Hozzávalók:

1 kg liszt
16 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 dl tej
3 dkg szalakáli

A krémhez:

45 dkg cukor
1 l tej + 2 dl víz
22 dkg liszt
45 dkg vaj

20x30 cm-es tepsi

 

 

A lisztet a porcukorral és a vajjal összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a tejet is, melyben feloldjuk a szalakálit. Ezután egy mérleg segítségével hét egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd hagyjuk pihenni kb. 20 percig. (A süteményhez hat lapra lesz szükségünk, egy pedig tartalék lesz.)
A tésztaadagokat egyenként kinyújtjuk, és egy nagyobb tepsiben kisütjük. 200 fokon 8-10 percig sütjük, és ha a széle már egy picit barnul, akkor azonnal vegyük is ki. Ha kihűlt, azonnal lehet tölteni a krémmel.
A krémhez a cukrot megolvasztjuk. Közben 1 liter tejet összekeverünk 2 dl vízzel, és ebből a keverékből külön rakunk 2 dl-t. Ezt csomómentesen elkeverjük 22 dkg liszttel, ezzel fogjuk behabarni a karamellkrémünket. Ha a cukor megolvadt, óvatosan hozzáöntjük a vizes tejet és közben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. Ha felforrt, behabarjuk a lisztes keverékkel. Hagyjuk még egyet forrni, és hozzáadjuk a vajat is. Ekkor szépen be is fog sűrűsödni. Ha lekészült, akkor még melegen töltsük be vele a lapokat. A sütemény tetejét is megkenjük, és megszórjuk vágott mandulával. Ezután a tetejére terítünk egy sütőpapírt, és valamilyen súlyt helyezünk rá.
A süteménynek egy napot mindenképpen pihennie kell a hűtőben.

A Pékesség receptje

Vissza az oldal tetejére