Hamis mézes pogácsa

2018. október 29.

Hozzávalók:

30 dkg cukor + 20 dkg cukor
½ l forró víz
kb. 2 marék liszt

3 tojássárgája
1 ek. szalalkáli
1 dl olaj
kb. 50-60 dkg liszt
tört ánizs

A mázhoz:
3 tojásfehérje
25 dkg cukor

 

30 dkg cukrot karamellizálunk, majd óvatosan felöntjük fél liter forró vízzel. Amikor a víz feloldotta a karamellt, akkor belekeverünk még 20 dkg cukrot. Ekkor hozzáadunk 2-3 marék lisztet, hogy a keverék még lágy maradjon. Egy kanállal elkeverjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután hozzáadunk 3 tojássárgáját, egy evőkanál szalalkálit és az olajat. Még annyi lisztet keverünk hozzá, hogy jól gyúrható, formázható, közepesen kemény tésztát kapjunk. Közben megtört ánizzsal ízesítjük. Akkor a legfinomabb, ha egy éjszakát hideg helyen állni hagyjuk.
Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, majd egy boros pohárral kiszaggatjuk. Forró sütőben addig sütjük, míg elkezd barnulni, kb. 20 percig. Közben a fehérjéket felverjük a cukorral, és egy nagyobb tálba öntjük. Ebbe rakjuk a kisült pogácsákat, és összekeverjük őket a fehérjével, hogy szép borzosak legyenek. Ezután egy napot hagyjuk állni, hogy finomra puhuljon.

Vissza az oldal tetejére