Halászlé
(Bajai alapú, bográcsban, fával tüzelve)
Hozzávalók:
Hal:
a léhez: kárász, keszegfélék, ponty feje, illetve farok részei
szeletként belefőzve: ponty, esetleg harcsa, kárász – (kerülendő halfajok: busa, amúr)
Az arányok: 1 kg szelet halhoz kb.: 30 dkg apróhal a lébe.
Hozzávalók 1 kg halhoz:
2 közepes fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma
egy kisebb tv paprika
egy fél pritamin paprika
paprikalekvár
kb.: egy evőkanál törött (őrölt) paprika ( a lébe)
egy késhegynyi őrölt fekete bors
só ízlés szerint
1 dl száraz vörösbor
csípős paprika – ízlés szerint
Elkészítés
Előkészületek
A halat megtisztítjuk, felszeleteljük, és a főzés előtt még előző este, meghintjük törött paprika és só (2-1 arányú) keverékével, majd hűtőbe tesszük.
A főzés
Az apróhalat, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paprikát, paprikalekvárt, fűszereket odatesszük főni a bográcsba. (Az ízéhez a fafüst is sokat hozzátesz.)
3 kg szelet halhoz kb.: 5-6 l vízre van szükség. A lét 30-40 percig főzzük. Miután elkészült, az apró halat, és halfejeket kivesszük a bográcsból. Az elpárolgott vizet pótolhatjuk.
Erős tűzön főve beletesszük az előre befűszerezett halszeleteket, és kb. 15 percig erős lángon főzzük. Közben hozzáadjuk a vörösbort, a habjára szórjuk a törött paprikát, és szükség esetén utána is sózunk. (Az előre sózott, paprikázott halszeletek miatt a levet az elején óvatosan kell sózni, nehogy a halszeletek belefőzése után túl sós legyen az étel.) A halszeletek hamar megfőnek. Ha a bogrács párájába tartott tenyerünk összeszorítás után „ragad”, a halászlé elkészült.
Főtt gyufatésztával tálaljuk.