Hajtott hájas

2016. május 20.

Hozzávalók a rétestésztához:

45 dkg jó minőségű finomliszt (bl55)

2 tojás

5 dkg cukor

 pici só

2,5 dl langyos víz

 

A hozzávalókból rétestésztát gyúrunk, majd egy lábossal letakarva fél órát pihentetjük.

Ezalatt 50 dkg megtisztított hájat összekeverünk 25 dkg liszttel és két evőkanál ecettel, majd alaposan összegyúrjuk.

Fél óra eltelte után a rétestésztát kinyújtjuk, majd a háj harmad részével egyenletesen megkenjük. Ezután hajtogatjuk. A tészta harmad részét középre hajtjuk, majd a szemközti oldallal ugyanígy járunk el. A tészta jobb oldalát szintén felhajtjuk, a bal szélét pedig az egész tészta alá. Ezt a műveletet háromszor ismételjük. Közben mindig pihentetjük hűvös helyen.

Végül kinyújtjuk a tésztát, és 5×5 db négyzetre vágjuk, majd mindegyikre teszünk egy teáskanál szilvalekvárt. A legjobb a cukor nélküli, keményre főzött lekvár, mert az nem folyik ki, és nem ég meg tőle a tészta. Mindegyik darabot átlósan félbehajtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

180 fokon 15-20 percig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Vissza az oldal tetejére