Hajdinás pogácsa

2015. szeptember 04.

Hajdinás pogácsa

Hozzávalók:

60 dkg liszt

20 dkg hajdina

5 dkg élesztő

3 tojás sárgája

13 dkg zsír

10 dkg vaj

1 kispohár tejföl

fél csomag sütőpor

1 tk. só

 

Elkészítés

A 20 dkg hajdinát körülbelül 7 dl sós vízben, kis lángon, lefedve puhára főzzük és félretesszük, amíg kihűl. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót és a sütőport. Kis mélyedést készítünk a liszt közepébe, belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntjük a 3 tojás sárgáját, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, végül beleöntjük a tejfölt, és összegyúrjuk a tésztát.

A hajdinát botmixerrel turmixoljuk (le is darálhatjuk, de akkor előtte meg kell szárítani) és a tésztához adjuk. Először körülbelül a 2/3-át, majd összegyúrjuk. Mivel a hajdina nedves, lágyíthatja a tésztát. Ilyen esetben kevés lisztet adjunk még hozzá és jól gyúrjuk össze. Amikor a tészta összeállt, akkor adjuk hozzá a maradék hajdinát. Ezt is alaposan dolgozzuk bele. Jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kell kapnunk, mindenképpen keményebb legyen, mint egy kalácstészta.
Amikor elkészült, fél órára tegyük hűtőszekrénybe. Miután pihent a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy éles késsel rácsosra vagdossuk a tetejét és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és enyhén zsírozott tepsibe tesszük a pogácsákat. Sütés előtt még 10-15 percet hagyjuk pihenni, majd előmelegített, 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.

Vissza az oldal tetejére