Hajdinakása zöldséges gombakompóttal és főtt-füstölt tarjával

2017. május 08.

Hozzávalók:

20 dkg hajdina
25 dkg gomba
2 fej vöröshagyma
20 dkg zeller
10 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyem gyökér
1 dl fehérbor
1-2 ek. tejföl szárított vargánya
babérlevél
rozmaring
bors, só
főtt-füstölt tarja
zöldségalaplé v. víz

A hajdinát a rizshez hasonlatos módon megpároljuk, egy fej vöröshagymával, babérlevéllel, rozmaringgal és sóval ízesítjük. A másik fej vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevéske olajon megfuttatjuk, közben a zöldségeket is kis kockákra vágjuk és a hagymához adjuk, majd egy pici alaplével megöntözve roppanós puhára pároljuk. Ez idő alatt felszeleteljük a gombát, és ezt is az alaphoz adjuk, majd annyi alaplével öntjük fel, ami épp ellepi, és 15-20 percig főzzük. Sóval, borssal és a szárított vargányával (amit legalább egy órára vízben áztatunk) ízesítjük. Amikor elfőtte a levét, hozzáöntjük a bort, és jól kiforraljuk. Tálalás előtt, befejezésként 1-2 evőkanál tejölt keverünk bele, de már nem forraljuk nagyon. A zöldséges gombakompótot a hajdinával tálaljuk. Önálló, húsmentes ételként is megállja a helyét, de jelen esetben főtt-füstölt tarjával kínáljuk, amit leszeletelve, egy lazább pecsenyelében visszamelegítünk.

Vissza az oldal tetejére