Hajdinagombócos kerekrépa leves

2015. szeptember 04.

Hajdinagombócos kerekrépa leves

Hozzávalók:

1 kg savanyított kerekrépa

1 kg sertéshús (comb vagy lapocka)

2 fej vöröshagyma

2 csésze, sötét színű hajdina

3 db tojás

2 dl olaj

3 db babérlevél

1 tk. őrölt bors

3 ek. liszt

1 ek. őrölt pirospaprika

 

Elkészítés

Először a hajdinát pároljuk meg. Miután alaposan átmostuk (legalább 3 lében),  lecsöpögtetjük. Az egyik fej vöröshagymát apróra vágjuk és fél deci olajon megdinszteljük. Amikor már szép üveges, akkor hozzáadjuk a hajdinát, átforgatjuk és annyi meleg vizet öntünk rá, hogy ellepje, ízlés szerint sózzuk. Miután felforrt a víz, vegyük a legkisebb lángra, fedjük le és pároljuk puhára. Körülbelül 10-15 perc alatt elkészül. Miután levettük a tűzről, tegyük félre.

A húst felezzük el. Az egyik felét daráljuk le, a másikat kockázzuk fel, mint amikor pörköltet készítünk. Ezután elkészítjük a pörköltalapot. A másik hagymát felkockázzuk, olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a pirospaprikát, vigyázzunk, hogy ne égessük meg, majd adjuk hozzá a húst, forgassuk át és annyi vízzel öntsük fel, hogy legalább 2 dl magasan álljon a hús fölött. 5 percig forraljuk majd adjuk hozzá a savanyított répát. Ekkor fűszerezzük: ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a babérlevelet is tegyük bele. Ha úgy érezzük, hogy nem elég leveses, akkor adjunk hozzá még vizet, hiszen még a gombócok is belekerülnek és nem kell túl sűrűnek lennie. Amikor a víz felforrt, közepes lángon főzzük tovább.

Amíg a levesünk fő, készítsük el a hajdinás húsgombócokat. A megpárolt hajdinába keverjük el a 3 tojást, a darált húst, ízesítsük sóval, borssal és egy kis pirospaprikával. A végén 2 púpos evőkanál liszttel jól gyúrjuk össze és hagyjuk egy kicsit állni.

Amikor a répa puhulni kezd, egy evőkanállal, szaggassuk bele a forrásban lévő levesbe a hajdinás darált húst, vagy vizes kézzel kanálnyi mennyiségekből formázhatunk gombócokat is. Amint a gombócokat a levesbe tettük, rögtön készítsük el a rántást. Az olajon pirítsuk világosra a lisztet, tegyünk bele egy kis pirospaprikát, majd kevés forró vízzel engedjük fel, hogy ne csomósodjon össze, keverjük el és adjuk a leveshez. Fontos, hogy a gombócok és a rántás együtt főjenek. Körül belül 10 perc múlva vegyünk ki egy gombócot, kóstoljuk meg, és ha megfőtt, akkor készen is van a leves.

Vissza az oldal tetejére