Hajdina málé
Hozzávalók:
2 csésze hajdinaliszt (2,5 dl egy csésze)
2 ek. porcukor
csipet só
450 g kefir vagy aludttej
150 g 20 %-os tejföl
1 kk. szódabikarbóna
40 dkg szilva (vagy más idénygyümölcs: cseresznye, meggy, reszelt alma)
porcukor
fahéj
(kevés tejjel elkevert tejföl)
Elkészítés
A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a porcukrot, a csipet sót, a szódabikarbónát és csomómentesre keverjük a kefirrel és a tejföllel. A tepsink alját (ez a mennyiség egy 20×35-ös tepsihez elegendő) kizsírozzuk, csak az alját az oldalát azt ne, mert akkor a tészta el fog válni a szélétől miközben sül. Beleöntjük a masszát, végül egyenletesen elsimítjuk. A tetejére szórjuk a darabokra vágott, porcukros fahéjban megforgatott szilvát és meglocsoljuk kevés tejjel elkevert tejföllel.
200 fokos sütőben 30 percig sütjük. Miután kihűlt a málé, kockára vágjuk és porcukorral megszórjuk a tetejét. (Ezt az édességet kukoricalisztből is készíthetjük, ugyanannyi kukoricalisztet kell használnunk, mint hajdinalisztet.)