Hájas rétes

2018. november 09.

Hozzávalók:


A tésztához:
1 kg háj
1,5 kg liszt
2 tojás
1 evőkanál cukor
1 kiskanál só
2 evőkanál tejföl
1,5 dl száraz fehérbor
víz (annyi hogy nyújtható rétestésztát kapjunk)


Töltelékek:


TÚRÓS
túró
cukor
vaníliás cukor
tojás
liszt (2 kanál)

MEGGYES-MÁKOS
meggy
darált mák
cukor
vanailiás cukor

A lisztből elveszünk egy bögrényit, a maradékhoz hozzáöntjük a bort. Mindenképpen szükség van a savas közegre ahhoz, hogy leveles legyen a tésztánk. Hozzáadjuk a sót, a tojásokat a cukrot és a tejfölt, és elkezdjük összegyúrni. A vizet óvatosan adagoljuk hozzá, hogy a végére egy jól nyújtható, de azért lágy tésztát kapjunk. Ha összeállt a tészta, akkor hagyjuk pihenni. Közben a hideg hájat a bögrényi liszttel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Figyeljünk rá, hogy ne melegedjen fel a keverék. Ha a tészta pihent, újra megdolgozzuk, majd újra pihentetjük, mielőtt hajtogatni kezdjük.
Hajtogatáskor érdemes két részletben dolgozni a tésztával, akkor nem annyira nagyra nyújtani, és könnyebben kezelhető a tészta.
Az első adag tésztát kb. fél centisre nyújtjuk, és belekenjük a lisztes háj felét. Jócskán jut bele. Ezután a tésztát a rövidebb oldala mentén felcsavarjuk. Ezután kicsit kilapítjuk a tekercset. Mindkét szélét középre hajtjuk, hogy ne kerüljenek egymásra, majd félbe hajtjuk az egészet. Ezután hagyjuk pihenni. Közben elkészítjük a tészta másik felét is. Ha az első adag pihent, óvatosan kisodorjuk, ekkor már nem kell nagyon vékonyra. Ezután felhajtjuk magunk felől a tészta egyharmadát, majd a tőlünk távolabbi részt ráhajtjuk erre. Újra pihentetjük. A következő nyújtásnál elfordítjuk a tésztát 90 fokkal, és úgy nyújtjuk ki, majd ugyanúgy hajtjuk, mint előzőleg. Ezután újra pihentetjük, majd 6 adagra osztjuk. Ezeket az adagokat vékonyra nyújtjuk egyenként, majd három egyenlő részre vágjuk.(Becsomagolva akár le is fagyaszthatjuk őket. )
A tésztaadagok közepére halmozzuk a tölteléket, majd a tészta két szélét ráhajtjuk a töltelékre, és megkenjük tojással. Ezután összehúzzuk a tésztát, és picit egymásra nyomkodjuk a két réteget a tojásozás mentén. Ezután tepsibe rakjuk a réteseket, és újra lekenjük tojással. 180 fokos sütőben pirosra sütjük kb. 20 perc alatt.

Vissza az oldal tetejére