Habos, almás pite

2012. október 31.

Habos, almás pite

Hozzávalók:

Tésztához:
35 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál cukor
3 evőkanál tejföl

Töltelékhez:
1 kg alma
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vanília puding vagy házi puding
fahéj
citromhéj

Dióhabhoz:
4 tojás
15 dkg porcukor
15 dkg darált dió

Elkészítés

A tésztához valókat összegyúrjuk, kidolgozzuk. Egy éjszakát pihentetjük. A töltelékhez az almát meghámozzuk, majd lereszeljük, fahéjjal, reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral ízesítjük. A vaníliás pudingot az előírás szerint elkészítjük majd kihűtjük. Összekeverjük a kinyomkodott reszelt almával. Dióhab: A tojások fehérjét félkemény habbá felverjük, beletesszük a cukrot, kíméletesen tovább verjük, majd annyi darált diót keverünk bele, amennyit felvesz. (Ha kicsit összeesik a hab, akkor már elegendő a dió.)
A tésztát lappá nyújtjuk, s egy közepes kivajazott, lisztezett tepsibe vagy piteformába  tesszük. A pudingos almatölteléket rásimítjuk a tésztára, majd rákenjük a dióhabot. 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Házi vaníliás puding

Hozzávalók
½ liter tej
3-4 tojás sárgája ( ha kisebb a tojás, akkor kell 4)
2 evőkanál keményítő
1 rúd vanília

Elkészítés

A tojások sárgáit jól kikeverjük a keményítővel, a tejet a kettéhasított és kikapart vanília rúddal feltesszük forralni, Amikor már majdnem forr kivesszük a vanília rudat, és folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a keményítővel kikevert tojássárgákat. Visszatesszük a tűzre, a keverést ne hagyjuk abba, és sűrűre főzzük.
 

Vissza az oldal tetejére