Gyemikát

2014. május 30.

Gyemikát

Hozzávalók:
2 közepes fej vöröshagyma
1 kg burgonya
30-35 dkg tehéntejből készült brindza
3 dl tejszín

őrölt fekete bors
őrölt kömény
őrölt pirospaprika
petrezselyem zöld
kapor
2-3 szelet kenyér
zsír

Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.  Amikor elkészült, a krumplit kiszedjük a vízből, és burgonyanyomón áttörjük, vagy botmixerrel pépesítjük. A főzőlevet megtartjuk. A vöröshagymát kockára vágjuk és zsíron megdinszteljük, majd felöntjük a burgonya főzőlevével, és az áttört burgonyát is hozzáadjuk. Borssal, őrölt köménnyel és egy pici pirospaprikával is ízesítjük. Ha szükséges, akkor még sózzuk. Amikor forr, beletesszük a brindzát. Amikor elolvadt, akkor beleöntjük a tejszínt, amivel már csak felforraljuk és el is készült a leves.

A kenyeret kis kockákra vágjuk, zsíron megpirítjuk. A petrezselyem zöldet és kaprot apróra vágjuk. Minden tányér leveshez a pirított kenyérkockából és az aprított zöldfűszerekből is teszünk.

Vissza az oldal tetejére