Gulab jamun fánkocskák

2015. március 06.

Gulab jamun fánkocskák

 

Hozzávalók:

250 g tejpor

85 g liszt (a tejpor mennyiségének körülbelül 1/3-a)

kevés tejszín

kevés olvasztott vaj

50 ml tej, amennyit a tészta felvesz

késhegynyi sütőpor

 

A sziruphoz

1 bögre víz

2 bögre cukor

szegfűszeg

zöld kardamon

fahéj

csillag ánizs

5-6 csepp rózsavíz

 

 

Elkészítés

A tejport a liszttel, a tejjel, az olvasztott vajjal, a sütőporral és kevés tejszínnel összegyúrjuk. Akkor lesz jó, ha a tészta összeáll és formázható. Pár percig pihentetjük, majd körülbelül 2 centis, kis gombócokat formázunk belőlük. Nem túl forró, bő olajban tesszük a gombócokat. Miközben sülnek, egyrészt feljönnek az olaj tetejére, másrészt meg is fognak dagadni. Sütés alatt meg kell forgatni, ha már látjuk, hogy szép aranybarnára sült az egyik felük. Miután megsültek kiszedjük az olajból és lecsepegtetjük.

A vízben, a cukrot feloldunk, attól függően, majd hozzáadjuk a fűszereket. Szegfűszeget, fahéjat, kardamont, csillag ánizst, a rózsavizet és szirup sűrűségűre főzzük. Miután langyosra hűlt, leszűrjük, beletesszük a gombócokat és legalább 1 éjszakát hagyjuk állni, hogy a fánkocskák jól megszívják magukat az édes, fűszeres lével.

 

Vissza az oldal tetejére