Grízes lángos

2016. február 04.

Grízes lángos

(1 tepsihez elegendő mennyiség)

 

Hozzávalók a kelt tésztához:

1/2 kg liszt

csipet só

másfél  ek.  cukor

1 db tojás

1 dl tejföl

10 dkg vaj

2,5 dkg élesztő, 1 dl tejben felfuttatva

 

Hozzávalók a grízes töltelékhez:

1 liter tej

2 dl gríz

2 csomag vaníliás cukor

5-6 ek.  cukor

 

1 egész tojás a kenéshez

 

Elkészítés

Először a kelt tésztát készítjük el. A lisztet egy tálba szitáljuk és a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk.  Annyi langyos tejet adjunk még hozzá a dagasztás közben – ha a fenti mennyiség nem lenne elegendő- , amennyit a tészta felvesz. Miután jól kidagasztottuk, letakarva, szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a grízt. A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, beleöntjük a grízt, folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg besűrűsödik annyira, hogy kenhető legyen. Ezután levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és két cipóra osztjuk. Az egyik darab tésztát vékonyra, tepsi nagyságúra nyújtjuk és egy kizsírozott tepsi aljára fektetjük, majd rákenjük a grízes tölteléket, és elsimítjuk. Kinyújtjuk a másik darab tésztát is, és a töltelék tetejére fektetjük. Megkenjük felvert tojással, és helyenként megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon, nagyjából fél óra alatt, szép aranybarnára sütjük. Miután megsült a lángos  és még forró,  megkenjük a tetejét cukros vízzel, hogy szép fényes legyen. Kockára vágva, porcukorral megszórva tálaljuk.

Vissza az oldal tetejére