Görög, citromos-kókuszos pite

2016. április 22.

Görög, citromos kókuszos pite

Hozzávalók:

10 dkg búzadara

15 dkg liszt

15 dkg kókuszreszelék

15 dkg puha vaj

4 db tojás

1 csomag sütőpor

6 ek. cukor

2 dl tej

csipet só

1 citrom lereszelt héja

 

A sziruphoz:

1 citrom kifacsart leve

1 narancs kifacsart leve

1 dl víz

25 dkg cukor

 

A tetejére:

5 dkg kókuszreszelék

 

Elkészítés

A lisztet, a csipet sót, a búzadarát, a sütőport, a reszelt citromhéjat és a kókuszreszeléket egy tálba tesszük és összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgákat fehéredésig keverjük a cukorral. Ezután a cukros sárgákhoz adjuk a puha vajat, kikeverjük, majd a tejjel hígítjuk. Ezután összekeverjük a száraz összetevőkkel, a legvégén apránként beleforgatjuk a tojások felvert habját. Közepes méretű (22-32 cm) tepsibe simítjuk a tésztát, és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot. A vízben elkeverjük a cukrot, a narancs és citromlevet, majd körülbelül 10 percig forraljuk, amíg jó szirupos állaga nem lesz. Ekkor levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Miután a tészta kisült, rombusz alakúra vágjuk a tepsiben, és meglocsoljuk a kihűlt, azaz a hideg sziruppal.  (Úgy is készíthetjük, hogy megvárjuk, amíg a tészta kihűl, akkor készítjük el a szirupot és a hideg tésztára a forró szirupot locsoljuk.) Kiskanállal csak annyi szirupot locsoljunk a tésztára, amennyit beszív, de nem ázik el tőle. Tálalás előtt kókuszreszelékkel szórjuk meg a tetejét. 

Vissza az oldal tetejére