Görög, citromos csirkeleves

2016. április 22.

Görög, citromos csirkeleves

Hozzávalók:

1 konyhakész, tanyasi csirke

vagy  2 filézett csirkemell és 4  filézett csirkecomb kockára vágva

3 db tojás

1 citrom leve

2 marék rizs

1 csokor apróra vágott friss petrezselyem (egy keveset félreteszünk a végére a tálaláshoz)

őrölt bors

házi ételízesítő

 

Elkészítés

A csirkét egy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi és elkezdjük főzni. Amikor felforr a víz, a tetejét lehabozzuk majd sózzuk. Gyenge tűzön addig főzzük, amíg a hús leválik a csontról, ekkor leszűrjük a levet és félretesszük. A csontról a húst lefejtjük összedaraboljuk és a rizzsel együtt visszatesszük a levesbe és addig főzzük, amíg a rizs is megfő.  (Amennyiben előre filézett húsból készítjük a levest, a rizst  csak akkor tesszük a lébe, mikor majdnem teljesen puha a hús. Addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.) Egy tálba 2 merőkanállal kiveszünk a léből és hagyjuk hűlni. A tojásokat egy tányérba felütjük, felverjük  és folyamatosan keverve, óvatosan  hozzáadjuk a citrom levét, nehogy a citrom összekapja a tojást. Majd a kissé kihűlt csirkehúslét is folyamatosan kisebb adagokban keverjük az eresztékhez.  A levest levesszük a tűzről és a tojásos eresztéket óvatosan a levesbe keverjük. Megszórjuk ízlés szerint őrölt borssal és az apróra vágott petrezselyem zölddel. Szükség esetén sózzuk, tehetünk még bele citromlevet is, ha valaki savanyúbban szereti. Tálaláskor megszórjuk a tetejét  egy kis friss petrezselyemmel.

Vissza az oldal tetejére