Gombócleves

2015. február 27.

Gombócleves

Hozzávalók:

1 kg burgonya

50-60 dkg liszt

2 dl zsír

1 tojás

A leves ízesítéséhez:

1 dl paradicsomlé vagy 2 db friss paradicsom

1 db kápia paprika vagy zöldpaprika

1 kávéskanál őrölt, pirospaprika

1 csokor petrezselyem

 

Elkészítés

A burgonyát megtisztítjuk és kockára vágjuk, majd annyi vízben, amennyi jól ellepi feltesszük főni. Enyhén sózzuk. Amikor a burgonya puhára főtt, egy tálba szedjük, összetörjük, végül sózzuk. A főzőlevet ne öntsük ki, mert ezt fogjuk ízesíteni, ebből főzzük a levest és ebben fogjuk megfőzni a gombócokat is.

Meg kell várnunk, amíg a krumpli egy kicsit kihűl, mert ha forrón adjuk hozzá a lisztet, akkor csomós lesz. Miután a tetejére szórtuk a lisztet ráöntjük a felforrósított zsírt. Ne ijedjünk meg, mert kicsit sercegni fog! Ismét meg kell várnunk, amíg hűl, csak utána tudjuk beleütni a tojást, végül egy közepesen kemény gombóctésztát gyúrunk.

A főzőlevet visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a paradicsomlevet, vagy a darabokra vágott paradicsomot, a karikára vágott paprikát, az őrölt pirospaprikát, a petrezselymet és összefőzzük a levest. Ezután a burgonyából körülbelül 5 centi átmérőjű, nagyobb gombócokat formázunk és a forrásban lévő levesben kifőzzük. Amikor feljönnek a gombócok a lé tetejére, akkor már el is készült. Ez körülbelül a forrástól számított 5-6 perc.

Miután a család jól lakott a levesből, a kimaradt gombócokból pirított gombócot készítünk.

 

 

Vissza az oldal tetejére