Gombaleves

2012. június 01.

Gombaleves

Hozzávalók

Többféle gombából érdemes készíteni, átlagosan 25-35 dkg fajtánként.
gyapjas tintagomba
laskagomba
süngomba
vargánya
trombitagomba, ebből kevés is elegendő
1 vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
3-4 db sárgarépa
2 szál fehérrépa
nagycsokor petrezselyem zöld
tejföl
liszt

Elkészítés

A gombákat óvatosan mossuk meg, tisztítsuk meg és falatnyi darabokra vágjuk össze. (A gyapjas tintagombát mindenképpen frissen kell fogyasztani, mert két nap elteltével tintaszerűen szétfolyik.) A sárgarépát, a fehérrépát kicsit vastagabb karikára vágjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát is daraboljuk fel. Mindezt egy nagyobb cserépedénybe betesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, a főzés során a gomba úgyis is fog még levet engedni. Egy nagy csokor petrezselymet tegyünk még bele és ízlés szerint sót.
Ha a szabadban főzzük, akkor ügyeljünk arra, hogy az edénynek csak az egyik oldalát érje a tűz, parázs. Ha gázon főzzük, akkor egy lángelosztót tegyünk a lángra és erre már ráállíthatjuk a  cserépedényt. Amikor a gomba roppanósra főtt, nem kell teljesen puhára főzni, tejföllel és egy kis liszttel behabarjuk.

 

Vissza az oldal tetejére