Fordított kása

2016. május 11.

Hozzávalók: (6 személyre)

 

1 kg hántolt köles

2 nagy fej vöröshagyma

15 dkg fehér szalonna + 15 dkg zsír (eredetileg annyi szalonna, hogy a köles elkészítéséhez elegendő zsírt adjon)

3 db közepes méretű krumpli

1 közepes paradicsom

1 hegyes csípős zöld paprika

3-4 gerezd fokhagyma

só, bors

10 dkg paprika nélkül készített (paraszt) szárazkolbász (ha gazdagítani szeretnénk az étket)

1 alföldi típusú (fölfelé kelyhesen szélesedő) bogrács

 

Előkészületek:

A kölest két órával a főzés kezdete előtt megmossuk, majd bő vízbe áztatjuk. (ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, vagy nincs elég időnk, tehetjük meleg vízbe) A vöröshagymát, a paprikát, a paradicsomot apró kockákra vágjuk. A krumplit meghámozzuk, majd négy-hat hasábra vágjuk, a hasábokat vékonyra felszeleteljük.
 

Elkészítés (gázon 1 óra, szabadtűzön 1,5 óra)

A kockára vágott szalonnát majdnem teljesen megpirítjuk, zsírját kisütjük (ínyencek a szalonnabőrt is beletehetik kisebb darabokra vágva vagy törve). A felaprított hagymát a nem teljesen megsült szalonnadarabkák mellé dobjuk, és 4-5 percig dinszteljük. Vigyázzunk, hogy ne pirítsuk barnára. Ezután a hagymához hozzárakjuk a kis darabokra vágott paradicsomot, paprikát és krumplit. Ezt addig pároljuk tovább, míg az egész pépesre fő a zsírban.

Ekkor rakjuk bele a beáztatott kölest, a korábban kiszedett pirított szalonnát, a vékony szeletekre vágott fokhagymát, ízlés szerint a sót, a borsot, illetve a karikára vágott fehér szárazkolbászt. Annyi vízzel engedjük fel, hogy épp csak ellepje a kölest. Ha kívánja, ekkor teszünk még bele zsírt, mert az étel nem vízen fő, hanem zsíron. Főzés közben szinte egyben csúszik és könnyedén fordul a kellő mennyiségű (bőséges) zsiradékon az egész a bográcsban.

Vissza az oldal tetejére