Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
pici só
1-2 ek. cukor
2,5 dkg élesztő
1 ek. tejföl
kb. 2,5 dl tej
1 db tojás
A kisült ferentő tetejére:
15 dkg mák (dió is lehet)
3 ek. porcukor
5 dl tej
3 cs. vaníliás cukor
A lisztet, a sót, a cukrot, a tojást, a tejfölt és a langyos tejben felfuttatott élesztőt bedagasztjuk, majd hagyjuk kelni. Annyi tejet adunk hozzá, hogy keményebb tésztát kapjunk, mint a kalácstészta.
Amíg a tészta kel, a mákot ledaráljuk, és hozzáadunk 3 evőkanál porcukrot.
Ha a tészta megkelt, három cipóba szaggatjuk. A cipót hosszúkásra formázzuk, majd felvágjuk egyenlő részekre, melyekből kis rudakat sodrunk. A rudacskák egyik oldalát bevagdaljuk, és föltekerjük, mint a darázsfészket úgy, hogy a bevagdalt oldal a süti szélére essen. Ezután még picit hagyjuk kelni, majd 180 fokon, 15-20 perc alatt rózsaszínre sütjük.
Sütés után a 0,5 l tejhez hozzátesszük a vaníliás cukrot. Ebben még melegen megmártjuk a kisült tésztát, majd megforgatjuk a cukros mákban.
Tálaláskor megszórhatjuk a tetejét is porcukorral.