Fehér mákos süti

2015. április 01.

Fehér mákos süti

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt

15 dkg porcukor

15 dkg vaj

2 evőkanál kakaó

1 csomag sütőpor

1 tojás

1 evőkanál hideg tej

 

A töltelékhez:

25 dkg darált fehér mák

6 tojás fehérje

6 evőkanák víz

15 dkg porcukor

baracklekvár

 

A tetejére:

6 tojás sárgája

20 dkg porcukor

 

Elkészítés

Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a porcukrot, a puha vajat, a sütőport, a tojást, a kakaót és a tejet és összegyúrjuk a tésztát. Ha a tészta még kívánja, akkor adhatunk még hozzá egy kevés tejet. Akkor jó, ha linzertészta állagú lesz, amit ha összeállt, megfelezünk. Az egyik darabot lisztezett nyújtódeszkán tepsi méretűre nyújtjuk és egy előzőleg kizsírozott, kilisztezett tepsi aljára fektetünk. A tésztalap tetejét megkenjük vékonyan baracklekvárral. A tojások fehérjét, a 6 evőkanál vízzel és a porcukorral kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a mákot, végül a lekváros tészta tetejére simítjuk. Ezután kinyújtjuk a másik kakaós lapot és a mákos töltelékre fektetjük. Villával megszurkáljuk és 180 fokon, körülbelül 20-30 percig sütjük.

Amikor a süteményt betettük a sütőbe a tojások sárgáit fehéredésig kikeverjük a cukorral. Mielőtt a süteményt kivennénk a sütőből, még egyszer keverjük át jól a cukros tojás sárgákat, mert akkor jó kemény állaga lesz. Amikor a tészta megsült, és már kivettük a sütőből, de még forró, egyenletesen rákenjük a kikevert tojások sárgáit, ami a melegtől szépen meg fog száradni. Miután megszáradt a tojás a tészta tetején, már szeletelhetjük is.

Vissza az oldal tetejére