Ernyős hájas

2016. február 24.

Ernyős hájas

Hozzávalók:

40 dkg liszt

1 tojás

csipet só

1 csapott ek. cukor

1 késhegynyi timsó

1 dl langyos víz

1 ek.  10 %-os ecet

30 dkg darált háj+10 dkg liszt

 

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a csipet sót és miközben gyúrjuk, folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vízben elkevert és feloldott cukrot, timsót és ecetet. Ha szükséges akkor még egy kis vizet adhatunk hozzá, ha nem állna össze a tészta. Félkemény állagú tésztát kell kapnunk. (Ha túl kemény a tészta, akkor a hájat ledobja magáról.) Miután meggyúrtuk,  deszkára csapkodjuk és néhányszor sodrófával is megütögetjük, és jól át is gyúrjuk e műveletek közben.  Akkor lesz jó a tészta, ha szép sima és hólyagos lesz a felülete. Ekkor félretesszük, addig amíg összegyúrjuk a hájat.

Előzőleg a hájról leszedjük a hártyát és húsdarálón ledaráljuk. A liszttel összegyúrjuk és hengerré formáljuk. Három egyenlő részre osztjuk, kettőt kamrába vagy hűtőszekrénybe teszünk, amíg felhasználjuk.

A tésztát nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk, a kint maradt hájból kis darabokat csipkedünk szétlapogatjuk és egyenletesen a tészta tetejére helyezzük. Fontos, hogy a háj és a tészta hőmérséklete azonos legyen. Amikor már beborítottuk a teljes felületet kézzel egyenletesen elsimítjuk a hájat és elkezdjük hajtogatni.  Először a bal kezünk felőli oldalát hajtjuk be középre, majd a jobb oldalát teljesen ráhajtjuk. Ezután alulról behajtjuk középre, végül a felső szélét hajtjuk rá. A felső hajtásba egy fogpiszkálót szúrunk, hogy tudjuk annak a felének kell tőlünk távolabb lennie, amikor kinyújtjuk a tésztát a következő hajtogatáshoz. Fél órát pihentetjük a hájjal azonos helyen, hűtőben, vagy kamrában, majd még kétszer hajtogatjuk, az előzőeknek megfelelően.

Az utolsó pihentetés után, vékonyra nyújtjuk a tésztát és forró késsel, csíkokra vágjuk. A késnek sercegnie kell, mikor vágjuk a tésztát, annyira kell felmelegíteni. Egy tojásfehérjét villával felverünk és  minden csíkot megkenünk vele. Arra vigyázzunk, hogy a tészta szélére ne folyjon a tojásból, mert akkor nem fog sütés közben feljönni. A tojásos felét cukros, darabos dióba mártjuk és karéjformára fektetjük vagy a hagyományos módon tepsibe helyezzük, egymáshoz lehetőleg ne túl közel.  Végül előmelegített forró, 200 fokos sütőben, 8-9 perc alatt kisütjük.

 

Vissza az oldal tetejére