Eperdzsem

2012. május 25.

Hozzávalók
3 kg apróbb szemű, édes, érett eper
kilónként 50 dkg cukor, ízlés szerint tehetünk bele többet, kevesebbet
szalicil

Elkészítés
Az epreket alapos, többszöri mosás után megtisztítjuk, és egy nagyobb, 6-7 literes fazékba rétegezzük a cukorral. Konyharuhával letakarva 24 órát állni hagyjuk.

Ezután feltesszük a tűzhelyre, burgonyatörővel kicsit törünk rajta, sok eperszem így is egyben és darabos marad, majd felforraljuk (az eper lé egy részét célszerű üvegekbe merni, szörpnek kitűnő), és a forrástól számított 20 percig közepes hőfokon (jól rotyogjon) főzzük és folyamatosan keverjük, közben többször lehabozzuk.

Előre kimosott és kiszárított üvegekbe töltjük úgy, hogy először csak kicsit merünk az üveg aljára, nehogy szétpattanjon, ezután lassan töltjük meg az üveget. Ha már megtöltöttük, a lekvár tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk és lezárjuk. Utána szárazdunsztba tesszük, és abban hagyjuk míg kihül.
 

Vissza az oldal tetejére