Egészben eltett paradicsom

2013. november 15.

Savanyított egész paradicsom

Hozzávalók:
Annyi húsos paradicsom, amennyi egy 5 literes befőttes üvegbe belefér.
egy kis csokor petrezselyem
1-1-gerezd fokhagyma
1-2 db zöld csípős paprika

Fűszerkeverék
babérlevél
mustármag
feketebors (egész)
rózsabors (egész)
kapormag
szegfűbors
szegfűszeg

A savanyúság léhez (az arányok 5 liter vízhez vannak megadva)
5 liter víz
50 dkg cukor
20 dkg só
fél liter 10 %-os ecet

Elkészítés
A befőttes üveg aljára tegyünk a megmosott petrezselyemből. Ezután egyenként, hogy jól kitöltse az üveget, rakjuk bele a megmosott paradicsomokat, a megtisztított fokhagymagerezdeket és a csípős paprikát, valamint ízlés szerint adjunk hozzá a fűszerkeverékből. Amikor a befőttes megtelt, elég ha a karimáig rakjuk forrón a savanyúságlevet. Ezután zárjuk le az üveget, majd dunsztoljuk ki. Egy lábos aljára tegyünk vizet, állítsuk bele az üveget, és forraljuk 5 percig. Utána szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

 

Egész paradicsom paradicsomlében eltéve

Hozzávalók:
Annyi húsos paradicsom, amennyi egy 5 literes befőttes üvegbe belefér.
egy kis csokor petrezselyem
kevés kapor
1-2 db csípős paprika

Fűszerkeverék
babérlevél
mustármag
feketebors (egész)
rózsabors (egész)
kapormag
szegfűbors
szegfűszeg

paradicsomlé
cukor

Elkészítés
Egy befőttes üvegbe tegyünk a petrezselyemből és a kaporból, majd helyezzük bele a megmosott paradicsomokat  és a csípős paprikát. Ízesítsük a fűszerkeverékkel. Amikor az üveg a karimáig megtelt, töltsünk rá frissen forralt paradicsomlevet, melyet ízesítsünk sóval és pici cukorral. Zárjuk le az üveget, majd dunsztoljuk ki ugyanúgy, mint a savanyított paradicsomot. Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Vissza az oldal tetejére