Édes málé

2014. október 03.

Édes málé

(Málés, cseresznyés pite)

 

Hozzávalók

50 dkg kukoricaliszt

10 dkg búzaliszt

7 dl tej

5 dkg cukor

2 dkg élesztő

10 dkg zsír

4 db tojás

4 evőkanál cukor

reszelt citromhéj

1 marék magozott cseresznye, vagy 1 marék aszalt cseresznye

 

Elkészítés

A kukoricalisztet összekeverjük a búzaliszttel és 6 dl tejjel leforrázzuk, majd letakarva állni hagyjuk. Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk. A tojások sárgáit 4 evőkanál cukorral, a zsírral és a reszelt citromhéjjal kikeverjük, a tojások fehérjéből pedig kemény habot verünk. A leforrázott lisztet összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel, majd belekeverjük a tojássárgákkal összeállított masszát, végül óvatos mozdulatokkal a tojáshabot forgatjuk bele. Zsírozott, lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát, és a tetejére szórjuk a magozott cseresznyét. Ha aszalt cseresznyénk van, azt érdemes a készítés alatt egy kis cseresznyepálinkába áztatni, és akárcsak a friss gyümölcsöt ezt is a tészta tetejére szórjuk. Közepes tűzön süssük körülbelül 40-50 percet, és amikor már majdnem elkészült húzzuk ki a tepsit a sütőből és egy evőkanál kristálycukorral szórjuk meg a tetejét és így süssük tovább még körülbelül 10 percet.

Vissza az oldal tetejére