Dióbél befőtt

2012. november 06.

Erre a célra a szedési érettség kezdetén szedjük le a diót. Ekkor kezd a zöld burok felrepedni és a csonthéjtól elválni, a magbél még zsenge és könnyen megválik a hártyájától.

A frissen szedett diót megtörjük, hártyájától megtisztítjuk, majd citromos vagy citromsavas vízbe betesszük, hogy ne barnuljon meg.
Ezután készítsük el a befőtt levet.

Hozzávalók
1 liter víz
40-50 dkg cukor, vagy méz
szegfűszeg

A vízben feloldjuk a cukrot, hozzáadunk néhány szem szegfűszeget, majd felforraljuk A dióbelet szűrőkanállal kivesszük a citromos vízből, szitán lecsepegtetjük, és a gondosan sterilizált üvegekbe töltjük. Felöntjük az üvegeket a sziruppal, ügyelve, hogy a diót ellepje, majd  a tetőkkel szorosan lezárjuk.
Végül 80 Celsius fokon 30 percig hőkezeljük.

Fogyaszthatjuk téli gyümölcssalátákba, de a különböző krémeket, piskótákat is megbolondítja.

 

Vissza az oldal tetejére