Dán vajas, mandulás kalács

2015. május 08.

Dán vajas, mandulás kalács

Hozzávalók:

40 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

2 kanál cukor

8 dkg vaj

csipet só

1 citrom lereszelt héja

1 tojás

2,5 dl tej

1 kanál cukor a tésztába

 

A töltelékhez

10 dkg darált mandula

8 dkg porcukor

10 dkg vaj

 

A kenéshez:

vaj

1 tojás

 

Elkészítés

Egy deci langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutatott élesztőt, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a puha vajat, a csipet sót, az evőkanál cukrot, a maradék langyos tejet és tésztát dagasztunk. Amikor a tészta már szép sima és elválik a kéztől és az edény falától, akkor letakarva, körülbelül 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a darált mandulával és a porcukorral.

Amikor a tészta megkelt lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 1/3-ad, 2/3-ad arányban elosztjuk. Egy sütőtálat vagy tortaformát kikenünk vajjal és a kisebb darab tésztát vékonyra nyújtjuk és az edény aljára helyezzük. Villával megszurkáljuk és a tetejét megkenjük vajjal. A másik darab tésztát, vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a mandulás masszát és a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük. 10 egyforma tekercsre vágjuk és a tekercseket a formába, egymás mellé a tésztalap tetejére rakjuk. Fontos, hogy hagyjunk helyet a forma széle és a tekercsek között is, mert sütéskor még kelni fognak.

Letakarva pihentessük még jó negyed órát, kenjük meg a tetejüket felvert tojással és előmelegített sütőben, 200 fokon 30 percig süssük. 20 perc elteltével, ha nagyon pirul a teteje, akkor takarjuk le sütőpapírral.

 

Vissza az oldal tetejére