Csiripiszli

2015. április 24.

Csiripiszli

Hozzávalók:

80-90 dkg tritikálé, vagy búza

liszt

csipet só

 

Elkészítés

A tritikálét vagy búzát kiválogatjuk, fontos, hogy csak az egészséges szemeket használjuk fel. Alaposan megmossuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi egy éjszakát hagyjuk ázni. Másnap leöntjük róla a vizet, és egy deszkán, körülbelül másfél centi magasságban, elterítjük. Nedves ruhával letakarjuk. Olyan anyagot érdemes használni, ami jól tartja a nedvességet. A ruhát folyamatosan nedvesen kell tartani, amíg a gabona csírázik. Körülbelül 8 nap eltelte után már használhatjuk csiripiszli készítéséhez.

Húsdarálón ledaráljuk a kicsírázott tritikálét a gyökerével együtt. Ezután annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi és jól kimossuk a ledarált gabonát, majd kinyomkodjuk és még egyszer ledaráljuk. Ezután ismét átmossuk. A levet mindkét esetben félretesszük. Ebben a lében keverünk el annyi lisztet, hogy híg nokedli tésztát kapjunk. Hozzáadjuk a csipet sót is.

Süthetjük mázas cserépedényben vagy tepsiben. Mielőtt beleöntjük a masszát, két-három evőkanál lével kenjük ki az edényt, hogy ne legyen száraz, majd egyenletesen terítsük el benne, a masszát. A tetejére is tegyünk néhány kanállal a léből. Helyezzünk egy kb.: 15-25 centis nádszálat a tésztába, mert ezen keresztül kipöfög belőle a levegő és nem fog kifutni az edényből mialatt sül.

Forró kemencébe vagy sütőbe süssük meg. Nagyobb mennyiséget akár másfél órát is kell sütni. Amikor a teteje szép karamellás, akkor egész biztosan elkészült. A tésztába helyezett  nádszál is a segítségünkre lesz, mert ha nagyon feketedik a kiálló vége, akkor már ki kell venni a sütőből a csiripiszlit.

 

 

Vissza az oldal tetejére