Csicsókás-céklás falatkák

2015. október 16.

Csicsókás-céklás falatkák

(cukorbetegek is fogyaszthatják)

 

Hozzávalók a tésztához:

½ kg csicsókás-céklás kalácsliszt (Júlia Malom, Pásztó)

10 dkg vaj

fél csomag sütőpor

2 dl víz vagy tej

csipet só

 

A töltelékhez:

1 liter tej

25 dkg köles

1-2 vanília rúd

45 dkg túró

mazsola, ízlés szerint

1 citrom lereszelt héja

1 tojás fehérjéből felvert hab

 

Elkészítés

A lisztet egy tálba öntjük, összekeverjük a sütőporral és a csipet sóval. Elmorzsoljuk benne a vajat, elkezdjük gyúrni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a folyadékot, végül egy közepesen lágy tésztát kapunk. Letakarva ½ órát hagyjuk pihenni, közben elkészítjük a tölteléket.

A tejben, a vanília rúd kikapart belsejével együtt megfőzzük a kölest és megvárjuk, amíg kihűl. Ekkor belekeverjük a túrót, a mazsolát és a reszelt citromhéjat. Azért, hogy a köles ne legyen annyira sűrű, tömör egy tojásfehérje felvert habját is óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk.

A tésztát kettéosztjuk és körülbelül fél centi vastagra, tepsi méretűre nyújtjuk mindkét darabot. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az egyik tésztalapot, erre egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd a tetejére tesszük a másik tésztalapunkat. 15 percet hagyjuk pihenni. A tetejét pár helyen, villával óvatosan megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben (200 fok) betesszük. Visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra és körülbelül 20 perc alatt megsütjük.

Miután kihűlt, kicsi falatkákra vágjuk.

 

 

Vissza az oldal tetejére