Csicsókás cseresznye lekvár

2015. január 09.

Csicsókás cseresznye lekvár

Hozzávalók:

1 kg fehér vagy piros cseresznye

1 kg csicsóka

50-80 dkg cukor (ízlés szerint)

1 csomag vaníliás cukor

2 egész citrom

1 evőkanál rum

 

Elkészítés

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. A csicsókát megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk és a cseresznyével együtt egy lábosba vagy fazékba tesszük. Hozzáadjuk a citromokat, melyeknek a héját is és a hártyáit is eltávolítottuk. Közepes lángon, fedő alatt elkezdjük főzni a gyümölcsöt a zöldségekkel. Időnként megkeverjük, nehogy leégjen. Amikor már jól megfőttek a hozzávalók és kissé be is sűrűsödött, akkor levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. Akkor jó az állaga, ha kellően sűrű, a pudinghoz hasonló. Ha szükségesnek látjuk, akkor a pépesítés után tegyük vissza a tűzre, és tovább sűrítsük. Amikor elérte a kívánt állagot, akkor adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és hagyjuk a cukorral együtt felrottyanni. Amikor bugyborékos, akkor vegyük le a tűzről, és keverjük el benne az 1 evőkanál rumot. Csak egy keverés erejéig tegyük ismét a tűzre, azért nem szükséges hosszabb ideig, mert akkor elforr a rum és nem lesz érezhető az íze. Csírátlanított üvegekbe töltjük a forró lekvárt, tetővel lezárjuk, és az üvegeket fejre állítjuk. Így tesszük a szárazdunsztba. Másnap visszaforgatjuk az üvegeket és a dunsztban hagyjuk kihűlni.  

Ízesíteni nemcsak rummal lehet, hanem többféleképpen is fűszerezhetjük, pl.: mentával, csillagánizzsal, citromfűvel, fahéjjal és gyömbérrel is.

Vissza az oldal tetejére