Cseresznyés vagy meggyes rácsos

2014. október 03.

Cseresznyés vagy meggyes rácsos

Hozzávalók

15 dkg zsír (kacsazsír vagy sertészsír, de lehetőleg ne bolti zsír legyen)

25 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 egész tojás

10 dkg porcukor

 

Töltelék

kekszmorzsa

1 kg magozott meggy vagy cseresznye

1 csomag vaníliás cukor

őrölt fahéj

 

Elkészítés

A szobahőmérsékletű zsírt a tészta többi hozzávalóival jól összedolgozzuk. Egy egészen lágy tésztát fogunk kapni, melyet elfelezünk. Az egyik felét beletesszük a tepsibe és egyenletesen belenyomkodjuk. Szórjuk meg a tésztát egy kis kekszmorzsával és tegyük rá az előzőleg kimagozott és szitán kicsöpögtetett gyümölcsöt. Ízesítsük egy kis őrölt fahéjjal, szórhatunk rá egy csomag vaníliás cukrot is, de a gyümölcs önmagában is elegendő.

A tészta másik felét, lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki és vágjuk csíkokra. Ebből készül majd a „rács” a süteményre. A tésztacsíkokat egyesével óvatosan emeljük fel a deszkáról. Könnyen odaragadhat ezért egy széles késsel nyúljunk alá, így könnyebben fel tudjuk emelni és helyezzük rács formában a gyümölcs tetejére. Sütés előtt felvert tojással kenjük meg és  előmelegített sütőben süssük készre.

Vissza az oldal tetejére