Cseresznyelekváros gombóc

2014. október 03.

Cseresznyelekváros gombóc

Hozzávalók:
1 kg liszt
2 kg krumpli
csipet só
cseresznye lekvár

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, leöntjük róla a vizet, és burgonyanyomón áttörjük. Enyhén sózzuk, és annyi lisztet adunk hozzá, amennyivel egy jól gyúrható és nyújtható tésztát kapunk. Miután alaposan meggyúrtuk a tésztát, lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 1 centi vékonyra nyújtjuk, és nagyjából 5×5 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Minden négyzet közepébe 1 teáskanál cseresznye lekvárt teszünk, majd egyenként összefogjuk a négyzet sarkait, és gombócokat formázunk belőlük. Ezután forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat. Egyszerre csak annyit tegyünk a vízbe, hogy legyen elegendő hely, hogy feljöjjenek a víz tetejére. Számítsunk rá, hogy egy kicsit meg is duzzadnak majd a gombócaink. Nagyjából 5 perc alatt meg is főnek. Amikor már szépen a víz tetején úsznak, akkor szűrőkanállal szedjük ki, és pirított, fahéjas zsemlemorzsába forgassuk bele.

 

Vissza az oldal tetejére