Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csalán zsenge hajtásvége (kiegészíthetjük spenóttal is)
3 zsemle
4-5 tojás nagyságtól függően
0,5 kg túró
egy marék felaprított friss zöldfűszer ( lestyán, petrezselyem, rozmaring, borsikafű, kakukkfű, zsályalevél vegyesen)
10 dkg zsemlemorzsa
2-3 dkg vaj vagy olaj
1-2 dl tej (szükség szerint)
25dkg keményebb sajt
só
frissen őrölt bors
2-3 gerezd fokhagyma
egy kis fej apróra vágott lilahagyma vagy 2-3 db levélzöldes újhagyma
2dl tejföl
Tegyük a zsenge csalánleveleket egy pár percre sós forró vízbe! Miután összeestek, egy szűrőkanállal kiszedjük a leveleket, és vágódeszkán összevagdossuk őket.
3 db zsemlét felvágunk, és megöntözzük tejjel. Feltörjük a tojásokat, és szétválasztjuk a sárgájukat a fehérjétől. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
Egy tálban összekeverjük a csalánt, a túrót, a tejfölt, a kifacsart, szétnyomkodott zsemléket a tojássárgájával, majd ízesítjük a zöldfűszerekkel, sóval, borssal, az apróra vágott lilahagymával, szétnyomott fokhagymákkal. Hozzáadjuk a masszához a habbá vert tojásfehérjét és óvatosan összekeverjük. Kivajazunk egy nagyobb, szögletes formájú kerámia tálat és megszórjuk az alját, oldalát zsemlemorzsával, beleöntjük a masszát, azután megszórjuk a tetejét reszelt sajttal. Felmelegített sütőben süssük 180 °C-on kb 40 percig. A sütés alatt ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeesik a felfújtunk.
A csalános, túrós felfújt, önmagában, egy adag zöld salátával vagy sült húsok mellé pompás étel.