Csalános pogácsa

2017. május 16.

Hozzávalók:

1 kg liszt (vegyesen tönkölyliszt, teljes kiőrlésű liszt, rizsliszt és finomliszt)
20 dkg vaj + 2 ek. zsír
1 db felfuttatott élesztő
2 tojássárgája
1 ek. só
1,5 – 2 dl tejföl
tökmag, lenmag, szezámmag

A liszteket összekeverjük, majd hozzáadjuk a sót. Az élesztőt egy kis vízben felfuttatjuk egy kevés cukorral, majd ezt is a lisztekhez adjuk. Az egészet összegyúrjuk, majd egy kicsit kinyújtjuk. A leforrázott csalánt közben feldaraboljuk, és a kinyújtott tésztára terítjük. Ezután feltekerjük, mintha kalácsot készítenénk, és a két végét középre, egymásra hajtjuk. Hagyjuk pihenni, kelni. Picit több időre lesz szüksége, mintha csak finomlisztet használnánk.
Ha a tészta megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, magvakkal megszórjuk, majd 180 fokon megsütjük őket.

Vissza az oldal tetejére