Cirkos kalács

2014. október 03.

Cirkos kalács

Hozzávalók

1 kg liszt

10 dkg vaj vagy mangalicazsír

kristálycukor

5 dkg élesztő

5-6 dl tej vagy 3 dl joghurt

2 tojássárgája

 

A kenéshez:

tojássárgája

 

Kristálycukor és durvára tört dióbél, amelybe beleforgatjuk a tésztát.

 

A sütéshez:

10-12 cm hosszú cirokszárak vagy kukoricaszárak

 

Elkészítés

Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, annyi tejet, amennyit felvesz, a szobahőmérsékletű vajat, és ízlés szerint cukrozzuk, majd kalácstésztát dagasztunk. Amikor a tészta elválik a kéztől és az edény falától, langyos helyen letakarva 1 órát hagyjuk kelni. Ha már a duplájára dagadt, átgyúrjuk és ismét pihentetjük, most azonban elegendő 30-40 perc, hogy megkeljen. Ezután lisztezett nyújtódeszkára borítjuk a tésztát, átgyúrjuk, majd karvastagságú rudat formázunk belőle, melyet nagyjából 2 ujjnyi széles szeletekre vágunk. A szeleteket egyesével 1-2 centi vastag, nagyjából 15 centi hosszú csíkokra sodorjuk és az előzőleg zsírral vékonyan megkent cirokszárakra feltekerjük, úgy, hogy a tészta szélei pontosan illeszkedjenek egymáshoz a formán. Pont, mint amikor kürtős kalácsot készítünk. A feltekert kalácstésztának (mini kürtős) csak az egyik oldalát kenjük meg felvert tojás sárgával, és csak ezt az oldalát forgassuk kristálycukorba, vagy aki szereti durvára tört dióval összekevert kristálycukorba is forgathatja.  Végül kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, a kalácsok cukros felével felfelé. Több darab is el fog férni egy tepsiben. Előmelegített 180 fokos sütőben körülbelül 30 percig sütjük. Kemencében, nem túl forróra fűtve, elegendő negyed óra. Cseresznye lekvárral (gyümölcslekvárral) kínáljuk.

 

 

 

Vissza az oldal tetejére