Churut készítése

2014. január 10.

Hozzávalók:

5-6 liter jó minőségű (házi) tehéntej

darált petrezselyemzöld

 

Elkészítés
A tehéntejet 6 hétig kell szobahőmérsékleten savanyítani, érlelni úgy, hogy naponta át kell keverni, mert ha nem tesszük, megkeseredik a tej. (Amikor áll a tej, a tejszín feljön a tetejére, ha nem keverjük vissza, akkor meg fog keseredni.) Akkor lesz kész az érlelés, ha a savó feljön a tej tetejére, a fehérje leszáll az aljára. Ekkor rézedénybe – csakis rézedénybe lehet készíteni- tegyük fel főni és adjuk hozzá a bő mennyiségű darált petrezselymet. 8-10 órát kell forralni, és közben kevergetni, nehogy leégjen. Akkor van készen, ha nagyon besűrűsödik, egészen pasztaszerű masszát kaptunk. Ekkor tegyük gézbe, és miután jól kicsöpögött, hegyes csúcsos formákat készítsünk belőle és szárítsuk meg. Paszta állapotban is használható, tegyük befőttes üvegbe, öntsünk egy kis olajat a tetejére és hűtőben tároljuk.

Vissza az oldal tetejére