Bűribe tészta

2016. március 18.

Bűribe tészta

Hozzávalók:

(1 tepsihez)

 

50 dkg liszt

15 dkg zsír

2 tojás

10 dkg kristálycukor

csipet só

fél csomag sütőpor

2-3 ek. tejföl, amennyit a tészta felvesz

 

A töltelékhez:

1 kg túró

60 dkg csuszatészta

1 csomag mazsola

1 csomag vaníliás cukor

kristálycukor, ízlés szerint

pici olaj

2 tojás

reszelt citromhéj

 

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű zsírt, a tojásokat, a csipet sót, a cukrot, a sütőport és elkezdjük összegyúrni a tésztát. Annyi tejfölt adjunk hozzá, miközben gyúrjuk, hogy egy jól nyújtható tésztánk legyen. Mikor már összeállt, lisztezett nyújtódeszkán jól kidolgozzuk és letakarva állni hagyjuk. Addig a csuszatésztát sós vízben kifőzzük. A túrót áttörjük, összekeverjük a tojásokkal, a vaníliás cukorral és a mazsolával. Miután a tészta kifőtt, leszűrjük, hagyjuk kicsepegni, de arra ügyeljünk, hogy ne várjuk meg, amíg hideg lesz, mert akkor összetapad. Még melegen egy pici olajat keverjünk hozzá, majd a túróval keverjük jó alaposan össze.

Miután az omlós tészta pihent, kettéosztjuk, kinyújtjuk és az egyik darabot egy vékonyan kizsírozott  tepsi aljára fektetjük. Erre ráhalmozzuk a túrós tésztát, majd a másik kinyújtott tésztával betakarjuk. Villával megszurkáljuk a tetejét. Kemencében sütjük, amíg szép piros nem lesz a teteje. (Sütőben 200 fokon körülbelül 30-35 perc.) Miután kihűlt, kockára vágjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Vissza az oldal tetejére