Böszörményi parasztkifli

2018. december 05.

Hozzávalók:


A tésztához:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
25 dkg vaj
20 dkg cukor
1 kk. só
5 dl tej
2 tojás


Töltelék:
1 kg szilvalekvár
Kenéshez:
1 tojás
20 dkg darabolt dió
15 dkg cukor

Az élesztőt kevés langyos, cukrozott tejben megfuttatjuk.

Hozzáadjuk a liszthez a vaj felét , majd a cukrot, a tejet és a sót. Puha tésztaalapot állítunk össze. Amikor már majdnem összeállt, a maradék vajat meglangyosítjuk, és azt is beledolgozzuk a masszába. A bedagasztott tésztát ruhával letakarva, meleg helyen (30–40 percig), duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kivesszük a tálból, ötfelé osztjuk,majd egyenként, kb. 25–30 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk. A köröket nyolc részre vágjuk, lekvárral vagy túróval megtöltjük, majd egyenként felsodorjuk kifli formájúra. Megkenjük a tojással, majd belemártogatjuk a darabolt dió és kristálycukor keverékébe.

Kelesztés után előmelegített sütőben, 180 °C-on, 20–25 percig sütjük.

Vissza az oldal tetejére