Böszörményi lakodalmi béles

2018. december 03.

Hozzávalók:


A tésztához:
1,2 kg liszt,
7 tojássárgája
kis pohár tejföl
1 kk. só
1 ek. porcukor
3 közepes nagyságú citrom leve
2 ek. 10%-os ecet, szódavíz


A kenőanyaghoz:
1 kg préselt zsír, 20 dkg vaj
3 ek. 10%-os ecet
50 dkg liszt


Töltelék: túró, rizs, dió,
szilvalekvár

A felsorolt alapanyagokból közepes keménységű tésztát gyúrunk. Fél órát letakarva, hideg helyen pihentetjük.
Elkészítjük a kenőanyagot, melyhez a hozzávalókat habosra kavarjuk, majd kilenc részre osztjuk. A pihentetés után a tésztát három részre vágjuk,
egyenként elnyújtjuk 6-7 mm vastagságúra, a kilencfelé osztott kenőanyagból egy adagot rákenünk az első lapra, majd összehajtjuk. 1-2 órát hideg helyen pihentetjük, majd újra elnyújtjuk. Egy levél tésztát háromszor nyújtunk el és kenünk le, egy-egy adag kenőanyaggal.

Mind a három levelet ezzel a módszerrel nyújtjuk készre.

Egy levelet 6-7 mm vastagságúra nyújtunk, 10×10 cm-es kockákra vágjuk. A kockák közepére kerül a töltelék, és a kocka négy sarkát összefogjuk a töltelék felett. Tepsibe rakjuk, kemencében vagy a sütőben, 180 °C-on, 20-25 perc alatt kisütjük.

A kisült tésztát hűlni hagyjuk, majd megszórjuk vaníliás porcukorral.

Vissza az oldal tetejére