Borsos kalács

2015. április 17.

Borsos kalács

 

Hozzávalók:

2 kg liszt

½ kg puha vaj

másfél liter tej, amennyit a tészta felvesz

6 tojás sárgája

10 dkg élesztő

1 ek. cukor

1 tk. só

 

A mártáshoz:

1 vödrös tejföl

1 jó evőkanál olvasztott kacsazsír

1 tk. őrölt fekete bors

1 ek. só

tej

 

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben, 1 evőkanál cukorral felfutattjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáit, a puha vajat, a sót és folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos tejet, amennyit felvesz a liszt, és közben dagasztjuk a tésztát. Amikor a tészta szép sima és elválik a kéztől és az edény falától, letakarva fél órát hagyjuk kelni.

Miután megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és a két szélét középre, egymásra hajtjuk, majd sodrófával jó ujjnyi vastagra nyújtjuk. Körülbelül 2 ujjnyi széles csíkot vágunk belőle, elsodorjuk és 25 centis darabokra vágjuk. Ezután megfonjuk a kalácsokat. Egy 25 centis darabot kettéhajtunk és a két fonatot csak egymáson néhányszor áttekerünk, és a végeit összecsippentjük. Kizsírozott, kilisztezett tepsiben, nem túl szorosan egymás mellé fektetjük, majd a végén megkenjük a kalácsok tetejét tojásfehérjével. Ha kemencében sütjük, akkor takarjuk le a tepsi tetejét, mert a forró kemencében könnyen megéghetnek a kalácsok. Ha sütőben sütjük, akkor először előmelegítjük, lefedni nem kell, és szép aranybarnára sütjük a kalácskák tetejét.

Amíg sül a tésztánk elkészítjük a mártást. A tejfölt meglangyosítjuk és annyi tejjel hígítjuk, hogy enyhén folyós legyen. Belekeverjük a sót, a borsot és az olvasztott kacsazsírt. Amikor a kalácsok megsültek, várjuk meg, amíg hűlnek egy kicsit, és még melegen forgassuk bele a tejfölös, borsos mártásba. Azonnal tálaljuk.

 

Vissza az oldal tetejére