Borjádi süllő

2015. február 20.

Borjádi süllő

Hozzávalók:

2 db megtisztított, egész süllő

A sütéshez:

3-4 centi vastag, j egy méter hosszú, cseresznyefa deszka

szög

Elkészítés:

Ezt az ételt szabad tűzön készítjük, ezért legelőször tüzet rakunk. A halat kívülről is és belülről is besózzuk, majd a fejét, az állkapcsánál átvágjuk, hogy ki lehessen teríteni.

A deszkát alaposan vizezzük be, amire azért van szükség, nehogy lángra kapjon, hiszen közvetlenül a tűz mellé állítjuk majd. A halakat egymás mellé kiterítjük a deszkára és a fejénél, illetve a mellénél és a farkánál egy-egy szöggel a deszkához erősítjük. Fontos, hogy a fejnél és a mell résznél egy dróttal is rögzítsük rá a halat a deszkára, amelyek végeit a szögekre tekerjük.

Azután a deszkát, állítsuk körülbelül 10 centire a tűztől. Kicsit megdöntve, hogy a halak a tűz fölé érjenek és támasszuk meg. (Körülbelül a halak 70-80 centire legyenek a tűz fölött, lehetőleg a lángok ne érjék közvetlenül a húst.) 20-30 perc alatt készre sül.

Miután elvettük a deszkát a tűztől, akkor vízszintesen lefektetjük és óvatosan kihúzzuk a szögeket, a halakat pedig egy tálra helyezzük. Zöld salátával tálaljuk.

Vissza az oldal tetejére