Böjti leves

2016. április 01.

 

Böjti leves

 

 

Hozzávalók:

15 dkg vöröshagyma

30 dkg savanyított kerekrépa (tarlórépa)

2 dl tejföl

4 liter víz

őrölt bors

1 gerezd fokhagyma

olaj

 

A rántáshoz:

7 dkg vaj

5 dkg liszt

 

A galuskához:

1 tojás

30 dkg liszt

2 dl tejföl

 

Elkészítés

Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük az olajon, majd rátesszük a répát, amelynek a levét előzőleg kinyomkodtuk.  Hagyjuk, hogy a répát egy kicsit odakapja a lábashoz, de ne égessük oda, ekkor öntsük fel vízzel és azzal a lével, amit a répából kinyomtunk. Ízlés szerint borsozzuk, adjuk hozzá a feldarabolt fokhagymát és főzzük puhára a répát. (Ha szükségesnek érezzük, akkor sózzuk.) Közben bekeverjük a galuska tésztát. Miután a répa megfőtt elkészítjük a rántást. A vajon rózsaszínűre pirítjuk a lisztet és a leveshez keverjük, majd kanállal beleszaggatjuk, körülbelül hüvelyujj nagyságúra a galuska tésztát. Nagyjából 10-15 perc szükséges ahhoz, hogy a tészta megfőjön, a végén ízlés szerint még egy kis tejföllel dúsítsuk a levest. Egyet forralunk rajta és már el is készült.

 

 

Vissza az oldal tetejére