Bobájka (mákos guba)

2015. december 11.

Hozzávalók:
1 kg finomliszt
5 dkg élesztő
5 dl víz
6 ek. kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1-2 csipet só
1 dl olaj

Másfél dl vízben feloldjuk az élesztőt egy kiskanálnyi cukorral. Addig egy tálban a liszthez keverjük a maradék cukrot, sót, citromhéjat, majd hozzáaadjuk az 1 dl olajat, a felfuttatott élesztőt, illetve annyi vizet, amennyit a tészta felvesz, és az egészet szép simára dagasztjuk.
Kb. egy órát hagyjuk pihenni, majd lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, négyfelé felvágjuk, majd ismét négy felé osztjuk. Ezeket a kis cipókat kisodorjuk, és kis korongokra felvágjuk. Kilisztezett tepsibe teszzük.

Előmelegített, forró sütőben (180 fok) kb. 10 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Nem árt a tésztának, ha 1-2 napot szikkad még. Fogyasztás előtt forró vízben puhára főzzük. Arra ügyeljünk, hogy ne ázzon el a tészta.

Ezután ízlés szerint cukrozott dióval, mákkal vagy mogyoróval ízesítjük.


 

Vissza az oldal tetejére