Blaha Lujza torta

2012. december 14.

Blaha Lujza torta

Hozzávalók:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
8,5 dkg dió
5 dkg kakaópor
3 db tojás
34 dkg málnalekvár
20 dkg fondant

Elkészítés
A diót finomra daráljuk. Hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, a kakaóport, és a vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és tésztává gyúrjuk a masszát. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Ha a tészta lehűlt, vékonyra nyújtjuk, és három egyforma, tortakarika nagyságú lapot formázunk belőle. Előmelegített sütőben kisütjük a lapokat. Ha kihűltek, málnalekvárral megkenjük, és egymásra helyezzük őket. A tetejét is áthúzzuk a lekvárral. Ezután kis időre hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a fondant-t. 20-30 dkg kristálycukorhoz öntünk 1 dl vizet és néhány csepp ecetet. Lassú tűzön addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad. Miután felforrt, már nem szabad kavargatni. Figyeljünk, hogy a forrás egy pillanatra se álljon meg! A szirup eleinte habosan fő és gyorsan szétpattanó buborékokat vet. Ahogy sűrűsödik, a buborékok nagyobbak lesznek, hólyagosak, és nem pattannak szét a felszínen. A főzési idő mindössze néhány perc. Egy tányérba kevés hideg vizet töltünk, fogunk egy kanalat, kiveszünk a szirupból egy keveset, és vízbe cseppentjük. Ha a szirup a vízben sűrű oldatként marad, vagyis összeállva golyót formál, akkor készen van. Ekkor ízesítjük, adhatunk hozzá kávét, kakaót, vaníliát stb. Ezután az edényt levesszük a tűzről. A szirup tetejét nagyon kevés vízzel meglocsoljuk, kikavarjuk. Piros tortafestékkel színesítjük. A festéket előbb egy kávéskanál vízben jól feloldjuk, így adjuk a fondant-hoz.
Ezután gőz fölött lassan melegítve addig kavarjuk, amíg olvadni kezd. Csak egészen langyos, kézmeleg legyen, és olyan sűrű, hogy a kanalat bevonja. Ha túl sűrű, pár csepp vízzel locsoljuk meg, de utána keverjük el alaposan. Az egész anyagot egyszerre a torta közepére öntjük, széles késsel egy-két mozdulattal elkenjük, hogy a szélekre is egyenletesen lecsurogjon. A széleit késsel igazíthatjuk, ahol nincs bevonva, de a tetejéhez már nem nyúlhatunk, mert azonnal szárad. Bevonás előtt az olvasztáskor adhatunk hozzá egy kávéskanálnyi tojásfehérjét, ettől fényesebb lesz. Egy szépen sikerült fondant-bevonatot díszíteni sem kell.

Vissza az oldal tetejére