Birsalmával és zöld dió lekvárral töltött barátfüle

2015. január 30.

Birsalmával és zöld dió lekvárral töltött barátfüle

 

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg finomliszt

5 db egész tojás

4 evőkanál olíva olaj

2 evőkanál porcukor

csipet só

 

Töltelékhez:

kb.: 30 dkg birsalma

cukor

zöld dió lekvár

kekszmorzsa

vaj

 

Elkészítés

Friss tésztát készítünk. A lisztet a tojásokkal, az olíva olajjal, a porcukorral és a csipet sóval kidolgozzuk, majd hűtőszekrényben fél órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A birsalmákat megpucoljuk, a magházaikat kivágjuk és citromos vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd ízlés szerint megcukrozzuk és botmixerrel pépesítjük, de nem szükséges tökéletesen pürésíteni, maradhat enyhén darabos. Hozzáadjuk a zöld dió lekvárt. Hűtőbe tesszük, mert a hűtéstől krémesebb lesz az állaga, ami a töltésnél fontos.

A tésztát lisztezett deszkán nyújtófával, vagy géppel körülbelül 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és vékonyan megkenjük felvert tojással, majd elkezdjük megtölteni. Széles csíkokra vágjuk, majd egy kiskanál pürét ráhelyezünk az egyik tésztacsíkra, majdnem a szélére. A csücskét megfogjuk, áthajtjuk a tölteléken, háromszögre, levágjuk a rövidebb oldalánál, és a széleit jól lenyomkodjuk. Folyamatosan haladunk végig a csíkon, egyesével készítve a derelyéket.

Bő forrásban lévő vízben kifőzzük. Darált, kevés vajon pirított édes keksz morzsába forgatjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.

Vissza az oldal tetejére