Birsalma chutney

2015. január 30.

Birsalma chutney

Hozzávalók:

birsalmakompót, (de készíthetjük frissen főzött, nyers birsalmából is)

½ fej lilahagyma

angol zeller

barnacukor vagy nyírfacukor

1 gerezd fokhagyma

Fűszerek:

gyömbér

őrölt szerecsendió

őrölt bors

chili

 

Elkészítés

A chutneyt készíthetjük kész birsalmakompótból vagy citromos, szegfűszeges, kevés cukorral ízesített vízben megfőzött nyers birsalmából is. Először lecsepegtetjük a birsalmát.
Az apróra vágott hagymát olajon megpároljuk, hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt angol zellerszárat (nem kell sok) végül meghintjük barnacukorral. Amikor a cukor elolvadt, akkor  rátesszük a krumplinyomóval átpasszírozott birsalmapépet. Nem baj ha egy kicsit darabos marad.
Ízlésünk szerint többféle fűszerrel is ízesíthetjük: gyömbér, babérlevél, de készíthetjük chilivel, borssal szerecsendióval is. A végén hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Összeforraljuk és már készen is van.
Azonnal élvezhető, de kifejezetten jót tesz, ha hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Sült húsokhoz, pástétomokhoz nagyon jól illik.

Vissza az oldal tetejére